Stef Beunk en zijn vrouw Tonnie uit Beltrum (de Achterhoek),
hebben uit liefhebberij enkele Hereford runderen, prachtbeesten op een schitterend verstild stuk terrein.

". . . . . en de boer hij ploegde voort.

Op een site die voornamelijk reacties ontlokt van consumenten wil ik toch gaarne een lans breken voor degene die er het slechts afkomt nl. de boer. Vanuit mijn achtergrond als redacteur/PR-man bij een rundveefokkerij organisatie en hobbyboer denk ik een redelijk goed overzicht te hebben van de situatie.

Allereerst een compliment voor het initiatief van Dafne Westerhof en dan met name voor haar slagzin "iedereen is verantwoordelijk". Maar ik heb het gevoel dat niet iedereen begrijpt wat daarmee bedoeld wordt.

De boer draagt als direct verantwoordelijke voor het welzijn en de gezondheid van zijn vee de zwaarste last op zijn schouders. Dat is niet erg want hij is uit vrije keuze boer geworden omdat hij ervan houdt om met dieren te werken en zijn beesten zo goed mogelijk wil verzorgen. Het is alleen jammer en erg oneerlijk dat hij continu de strontkar over zich heen krijgt voor alles wat er mis gaat en daar bovendien ook nog eens slecht voor betaald wordt. Want kijk eens wie er allemaal nog meer van invloed zijn voor het wel en wee op het boerenerf:
-de overheid, Nederland en Brussel, die continu nieuwe regels bedenkt waaraan de boer moet voldoen en zo de kostprijs opdrijft.
-de tussenhandel die zo weinig mogelijk wil betalen en zo veel mogelijk wil verdienen aan de agrarische producten.
-de consument die met zijn mond allerlei idealistische doelstellingen beleid maar in de winkel zijn portemonee laat spreken.
-de media die weet dat shockerende beelden een grotere impact hebben dan het plaatje van een boer die met hart en ziel zijn best doet de Nederlandse consument van een eerlijk product te voorzien.
-ons geheugen dat wel direct dat beeld van die dode koe in de grijper boven de vrachtwagen weet op te roepen, maar al van de harde schijf heeft gewist welke menselijke drama's er zich tijdens de MKZ-crisis hebben afgespeeld.

Iedereen is verantwoordelijk! Want als de maatschappij zich op alle mogelijke manieren mag ontwikkelen dan is het oneerlijk om tegen de boeren te zeggen "jullie moeten maar terug naar de jaren '50 want dat vinden wij zo'n nostalgisch gezicht en het is voor de dieren ook veel beter". Want laat ik een ieder die zo denkt dan uit de droom helpen: vroeger waren er veel meer besmettelijke veeziekten, was het diercomfort duidelijk minder dan nu, waren de prijzen voor voedsel relatief hoger en nog nooit was de voedselveiligheid van het in Nederland geproduceerd voedsel zo goed dan dat dit nu het geval is. En dat terwijl de boer hiervan totaal niet profiteert en alleen maar kritiek en nieuwe regels over zich heen krijgt. Geen wonder dat steeds meer boeren stoppen of naar het buitenland vertrekken. Want het boeren zit de Nederlanders in de genen en in het buitenland krijgen ze daar erg veel waardering voor. Moeten we daar straks ons eten maar vandaan halen.

Toch is de oplossing voor de huidige problematiek in de Nederlandse landbouw niet onmogelijk:
Geef gezamenlijk als politiek, als consumentenorganisaties en als boerenbelangenhartigers duidelijk de realistische en duurzame kaders aan waarbinnen geproduceerd moet worden. Zorg voor een evenredige verdeling van de opbrengsten en maak in de winkels duidelijk dat het, betaalbare, product uit Nederland afkomstig is. Zorg voor een continue en eerlijke informatie over de productieomstandigheden en dan weet ik zeker dat er voldoende boeren in Nederland blijven die voor u, net als nu, een gezond en smakelijk voedselpakket willen produceren dat u met een gerust geweten kunt nuttigen."