René Zanderink, 42 jaar,
is bioloog/journalist en schreef 'Van Stal Gehaald'. een boek over authentieke huisdierrassen. Doet aan atletiek, fotografie en verdiept zich in zeldzame huisdieren.

Heleen Beekhuis, 43 jaar,
is leraar Nederlands en logopediste. Speelt viool en zingt. Lennart is haar zoon.

Ze vinden de scharreltram een goed initiatief. Zouden graag zien dat er meer van kwamen, als schakeltrams, dus schakelscharreltrams, omdat er immers ook zo veel beesten zijn. Volgens hen zou iedere stad een scharreltram moeten hebben.


"Ik (René) ben vleeseter van huis uit, eigenlijk alleseter, maar tegenwoordig eet ik in ieder geval geen kalfsvlees en kip meer. Eigenlijk ook geen varkensvlees meer.
Van de Groene Weg betrek ik ook geen vlees meer, sinds dat ze ook Parmaham verkopen. Ze weten namelijk niet eens dat Parmaham van Nederlandse varkens wordt gemaakt.
Heleen is al zo'n 25 jaar bewust vegetariër. Haar zoontje Lennart wordt ook opgevoed als vegetariër. Ze eten wel vis en ei. Door een goede keuze uit groente, fruit en graan valt een kind als vegetariër verantwoord op te voeden. Verder biedt witte amandelpasta soelaas als vervanger voor de ontbrekende esstentiële aminozuren. Lennart eet veel vissticks en falafelburgers.
Mijn eigen kinderen (8 en 5 jaar) zijn grootgebracht met natuurproducten van de Gimsel winkels, weten niet wat een fricandel is en zijn nog nooit bij McDonald's binnengeweest. Ze eten echter wel vlees op verantwoorde wijze.
Wat is echter verantwoord?
De vraag is echter hoe lang ik dat nog kan tegenhouden.
Zowel bij de ouders van mij als die van Heleen werd niet over de herkomst en de smaak van vlees gesproken. Het ging vaker over de prijs. Mijn moeder zei dan: "Vandaag eten we spek, want dat was in de aanbieding."

Als landbouwminister zou ik het verplicht stellen dat boeren op elke tien dieren tenminste een dier van een zeldzaam ras houdt. Hetzelfde geldt voor fruitbomen en groenterassen. Er zou een Nationaal Centrum Levend Erfgoed ingesteld moeten worden. Boeren zouden zoals bijv. bij medici en leraren, minimaal twee keer per jaar bijgeschoold moeten worden in het omgaan met ons levend erfgoed.

Mijn boek 'Van Stal Gehaald' heeft veel losgemaakt en loopt voor een non-fiction boek erg goed. Ik hoop nu dat er inderdaad na de MKZ-crisis een ommekeer in de landbouw / veeteelt gaat ontstaan, maar ik ben er erg bang voor dat er niets gebeurt. Op het moment dat de boeren hun geld weer binnen hebben en nieuw vee gekocht hebben, gaan ze weer gewoon verder.
Ik denk dat de burgers wel vinden dat er iets moet gaan gebeuren met de veeteeltmethoden, maar de boeren niet, die vinden dat er in Den Haag of Brussel anders gedacht moet worden.
De werkelijke oplossing zit echter in de hoofden van de boeren. Zeker met het oog op de verkiezingen volgt de politiek hen met argusogen en bij goede voorstellen van de kant van de agrariers zullen de politici zeker willen luisteren. Maar niet andersom.
Ik denk dat er nu behoefte is aan een tijdschrift voor mensen die anders denken over onze landbouw en veeteelt, in samenwerking met de organisatie Slow Food zou er wel eens een nieuwe (niet-radicale) beweging in Nederland kunnen gaan ontstaan.
Welke uitgever wil hierover eens praten?"